[...] możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z kurczaka, jak i udziec wołowy mają swoje wady i zalety. Wołowina [...]
[...] należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z faktu, że duże [...]
[...] uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na podobieństwo budowy, jak sugerują specjaliści, efektywnymi zamiennikami ubichinonu mogą być też menachinony, czyli związki z grupy witaminy K2. I [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
[...] jelita grubego). Jeśli chodzi o suplementację „osłonową”, najważniejsze jest, by zachować złoty środek i nie przesadzać z dawkowaniem. W nadmiarze szkodzi nawet woda, a witaminy to nie „cukierki”. Referencje: Gabriele Pizzino i wsp. „Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/ [...]
[...] doskonałym sposobem na to, aby pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają wiele struktur w naszym ciele. Niektóre ze źródeł naukowych donoszą, że odpowiednia dawka witaminy C skutecznie ogranicza dolegliwości bólowe chorób zwyrodnieniowych. Minimalna dawka witaminy C powinna wtedy wynosić około 500 mg na dobę. W przypadku ostrych stanów [...]
Modna dieta Dukana jest ekstremalnym przykładem diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej. Przy tym dostarcza się małych lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, [...]
We współczesnym świecie ciągle zdarza się spotykać kobiety, które sądzą, że trening siłowy jest dla nich w jakiś sposób szkodliwy. Dziewczyna aspirująca do miana influencerki twierdziła, że podciąganie na drążku wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie narządów rodnych. Jak to argumentowała? Ćwiczenia wydają się najskuteczniejsze w okresie [...]
[...] A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] i zębów, bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Skand (Sc): biologiczna rola skandu jest słabo poznana. W normalnych warunkach [...]
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] na nanogramach mają jakiekolwiek znaczenie dla sportowca? To bardzo wątpliwe. Estrogeny a stres oksydacyjny Jako takie, estrogeny są silnymi antyoksydantami, podobnie jak witaminy A, C, E, flawonoidy, kreatynina czy bilirubina. To kolejny powód, by nie stosować nadmiernej supresji estrogenów i by dbać o właściwe stężenia androgenów, z których [...]
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
[...] 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów mikroskładników (omówionych wyżej) należy dodać te specyficznie występujące. Mam tutaj na myśli niedobory: witaminy B12 - dotyczy zwłaszcza osób na diecie wegańskie jodu - dotyczy zwłaszcza osób o niskim spożyciu jodu w żywności np. takich osób, które nie stosują soli jodowanej [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
[...] kamieni przyczyniają się infekcje bakteryjne, szczególnie bakteriami, które mają zdolność rozkładania mocznika (np. Proteus vulgaris czy gronkowce). Przy niedoborach witaminy A jądrem krystalizacji może stać się złuszczony naskórek nabłonka metaplastycznego dróg moczowych. Duże znaczenie ma również pH moczu: wysokie (zasadowe) sprzyja [...]
[...] ma wpływ na układ odpornościowy, pomaga zwalczyć toczące się infekcje oraz przeciwdziała chorobom dróg oddechowych. Okazuje się, że niskie stężenia lub jawne niedobory witaminy D są związane z łysieniem plackowatym (alopecia areata), łysieniem androgenowym (AGA) i łysieniem telogenowym (TE). AGA jest wiązane z wpływem dihydrotestosteronu [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]